"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ ΚΛΕΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΣΧΗΜΑ – ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ


Ένας άνθρωπος πολύ γνωστός σε όλους σε αυτή την πόλη πριν τρία χρόνια είχε έναν γιό ηλικίας, όπως υπολογίζω, πέντε ετών. Τον αγαπούσε κατά πολύ σαρκικό τρόπο και τον ανέτρεφε με χαλαρότητα. Το παιδί είχε πάρει τη συνήθεια, πράγμα που είναι πολύ βαρύ και να το λέει κανείς, μόλις κάτι πήγαινε αντίθετα στις διαθέσεις του, να βλασφημά την μεγαλοσύνη του Θεού. Αυτό επλήγη από την επιδημία (έπληξε τη Ρώμη στα μέσα Ιανουαρίου του 590 και κράτησε περίπου ένα έτος) πριν τρία χρόνια και έφθασε κοντά στον θάνατο. Ενώ το κρατούσε ο πατέρας του στην αγκαλιά του, όπως μου μαρτύρησαν αυτοί που ήταν παρόντες, το παιδί αντικρίζοντας με τρεμάμενα μάτια πονηρά πνεύματα να έρχονται σε αυτό, άρχισε να κραυγάζει : «Εμπόδισέ τους πατέρα. Εμπόδισέ τους, πατέρα». Και κραυγάζοντας απέστρεψε την όψη του, για να κρυφθεί από αυτούς μέσα στην αγκαλιά του πατέρα του. Όταν εκείνος ρώτησε το τρεμάμενο παιδί τί βλέπει, αυτό πρόσθεσε : «Μαύροι άνθρωποι ήρθαν, και θέλουν να με πάρουν». Αφού το είπε αυτό, αμέσως βλασφήμησε το όνομα της Μεγαλοσύνης, και παρέδωσε την ψυχή του. Δηλαδή για να δείξει ο Παντοδύναμος Θεός, εξαιτίας ποιας συγκεκριμένης ενοχής παραδόθηκε εκείνο σε τέτοιους εκτελεστές, αυτό το ελάττωμα που ο πατέρας του δεν θέλησε να του το διορθώσει ενόσω ζούσε, αυτό επέτρεψε ο Θεός να το επαναλάβει και την ώρα που πέθαινε. Έτσι αυτός που για καιρό είχε ζήσει ως βλάσφημος κατά θείαν ανοχή, παρομοίως κατά θείαν κρίσιν βλασφημώντας απέθανε, ούτως ώστε να αντιληφθεί την δικιά του ενοχή ο πατέρας του, πώς παραμελώντας την ψυχή του μικρού του γιού, ανέθρεψε έναν μεγάλο υπόδικο του πυρός της γεένης.

ΠΗΓΗ : ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ, ΒΙΟΙ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΑΣΚΗΤΩΝ, ΚΕΛΛΙΟΝ «ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ, Β΄ ΕΚΔΟΣΗ, ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 1988, σσ. 312 – 314.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου