"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ο ΓΕΡΟ - ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ Ο ΝΕΟΣΚΗΤΙΩΤΗΣ


Ο υποτακτικός του πατρός Ιωακείμ, μοναχός Θεοφύλακτος, μετά το θάνατο του Γέροντά του, είδε υπερφυσικά φαινόμενα που προξενούν θείο φόβο και τρόμο.

Μια μέρα, εκεί που έκανε τον Κανόνα του (ιδιαίτερη προσευχή), όπως τον είχε παραδώσει ο γέροντάς του, είδε ένα Σταυρό φωτεινό να λάμπει από τη γη μέχρι τον ουρανό και να φέγγει όπως ο ήλιος. Άκουσε δε και φωνή που έλεγε : «Ουαί και αλλοίμονο στους ηγουμένους, τους γεροντάδες και τους αρχηγούς των εκκλησιών, που δεν φροντίζουν για τους υποτακτικούς και τους παπάδες και κυρίως τους νέους, να τους οδηγούν στο δρόμο του Θεού και στην αρετή. Η τιμωρία και καταδίκη τους θα είναι μεγάλη από τον δίκαιο Κριτή !

Ο γερο – Θεοφύλακτος είδε άλλη φορά να είναι στο κατώφλι της πόρτας του Κυριακού ένας Σταυρός και μπαίνοντας μέσα οι παπάδες πατούσαν επάνω του. Τούτο, του ήρθε φώτιση, ότι φανέρωνε τους παπάδες, τους μοναχούς και τους χριστιανούς που μπαίνουν στην εκκλησία του Θεού να κάνουν προσευχή ενώ είναι γεμάτοι μίσος και κακία. Αυτό σημαίνει καταφρόνηση στο Πάθος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και το Σταυρό Του, από τον οποίον ο Δεσπότης Χριστός κήρυξε την αγάπη και όχι το μίσος !

Ο ίδιος σε όραμα είδε μια μεγάλη λίμνη, στην οποία έπεφταν οι άνθρωποι και χώνευαν μέσα. Άκουγε δε συνέχεια φωνή πάνω από τη λίμνη που έλεγε : «Θεέ μου, ελέησον τον κόσμον σου». Αυτή η φωνή του ήρθε έμπνευση, πως είναι της Παναγίας Θεοτόκου που προσεύχεται για όλο τον κόσμο !

Άλλοτε πάλι στη Σκήτη αυτή υπήρχε μεγάλη διαφωνία και φιλονικία μεταξύ των μοναχών για το υδραγωγείο και όλοι οι πατέρες έκαναν λιτανεία, να τους φωτίσει ο Θεός τι να κάνουν. Τότε ο γερο – Θεοφύλακτος άκουσε φωνή που έλεγε : «Ταλαίπωροι, δεν βλέπετε τους πύρινους ποταμούς που έρχονται εναντίον της Σκήτης. Γιατί τρωγόσαστε ; Πρέπει να ξέρετε ότι, για να κάνετε θεάρεστο έργο πρέπει να έχετε αγάπη και ταπείνωση».

ΠΗΓΗ : π. ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, εκδ. «ΑΘΩΣ», Β΄ Εκδ. Αθήνα 2010, σ. 395 κ.ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου