"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ – ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗΣ ΣΚΗΤΗΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ


Ένας αγώνας συγκλόνισε τον ουρανό και τη γη και πρέπει να συγκλονίζει και εμάς, αγαπητοί αδελφοί. Η σημασία του αγώνα αυτού δεν είναι κοσμική, δεν είναι μικρή, αλλά αιώνια και κυρίως συγκλονιστική.

Είναι ο αγώνας του πιο ένδοξου και Μεγάλου Νικητή, που νίκησε τον μοχθηρό όλης της ανθρωπότητας εξουσιαστή, το τονίζει ο Απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή, ότι η δυναστεία του διαβόλου ήταν στον κόσμο γενική.

Νικούσε τους ανθρώπους ο πονηρός με της αμαρτίας το κεντρί, δηλητηρίαζε θανατηφόρα και μόλυνε την κάθε αγνή ψυχή. Τον προσκυνούσαν παντού σαν παγκόσμιο μεγάλο νικητή, μεγάλοι και μικροί, πλούσιοι, φτωχοί, αγράμματοι και σοφοί.


Κανένας δεν τολμούσε στον δυνατό διάβολο να αντισταθεί, και όμως ήλθε η ευλογημένη ημέρα, η ώρα και η στιγμή. Όπως τον Γολιάθ τον ισχυρό τον νίκησε η δύναμη η Δαβιτική, έτσι και τον κοσμοκράτορα του σκότους τον νίκησε η Φωταυγή.

Ναι, ο Χριστός ήρθε στον κόσμο σαν Φως, Σωτήρας και Νικητής, νίκησε τον θάνατο και την αμαρτία σαν αληθινός θριαμβευτής. Και αυτή την δύναμή Του την χάρισε σε κάθε αγνή ψυχή, που τώρα μπορεί, αν θέλει, στον προαιώνιο εχθρό να αντιταχθεί.

Ναι, η Ανάσταση του Χριστού σίγουρα μας χαρίζει δύναμη πολλή, μας εφοδιάζει για να νικούμε την κάθε αγωνία και την ταραχή. Φέρνει στην ψυχή και στην ζωή μας χαρά και ειρήνη αληθινή, είναι μια μεγάλη ευλογία, που γεύονται όλοι οι πιστοί.


Ο Μεγάλος Νικητής Χριστός θέλει τον καθένα μας σε όλα νικητή, αλλιώς δεν θα είμαστε άξιοι να λεγόμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Η νίκη του Χριστού πρέπει να μας εμπνέει και να μας συγκινεί, αλλοίμονον αν είμαστε κοιμισμένοι, αδιάφοροι και χαλαροί.

Όχι μόνο να νικούμε τις μικροδυσκολίες που έχει η ζωή, αλλά να νικούμε και κάθε ενέργεια και επίθεση πειρασμική. Δεν μας θέλει ο Αρχηγός μας να είμαστε φοβισμένοι και δειλοί, αλλά σε όλα να είμαστε νικητές με τον Μεγάλο Ν Ι Κ Η Τ Η.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ αγαπητοί μας αδελφοί, όμως δεν πρέπει να το λέμε μόνον με τα χείλη και την φωνή. Να το λέει η ζωή μας η καλή, η αγνή και αληθινά χριστιανική, και με την νίκη βέβαια θα φτάσουμε και στην αιώνια ζωή, Αμήν.


Αρχιμ. Ιωακείμ Αγιορείτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου