"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΕΚΛΟΓΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ – ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΓΕΡΩΝ π. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Γνωστός θεολόγος, του είπε μια φορά ότι δυσκολευόταν να βρει κατάλληλο Γέροντα. Τότε ο π. Επιφάνιος  απάντησε :
- Αγαπητέ μου, δεν έχεις πρόβλημα Γέροντα. Πρόβλημα με τον εαυτό σου έχεις. Αν είχες πρόβλημα Γέροντα, θα έβγαινες στο δρόμο, θα έστριβες δεξιά, θα περπατούσες εκατό μέτρα, θα έστριβες αριστερά, θα βάδιζες άλλα πενήντα μέτρα, θα σταματούσες και θα περίμενες εκεί μέχρι που θα περνούσε ο πρώτος Πνευματικός. Θα του έκανες αδιάκριτη υπακοή και δεν θα είχες ούτε πρόβλημα Γέροντα ούτε πρόβλημα σωτηρίας. Δεν είναι τόσο από αγίους Γεροντάδες που έχουμε ανάγκη, όσο από αγία υπακοή. Αυτή μας λείπει. Μήπως όλοι οι μεγάλοι άγιοι της Εκκλησίας είχαν κάποιον άγιο Γέροντα ; Όχι ! Αυτό το οποίο είχαν ήταν η αγία ταπείνωση και η αγία υπακοή. Γι΄ αυτό και άγιασαν.

- Γέροντα, αν παρά τις προσπάθειες του κάποιος αποτύχει στην επιλογή Πνευματικού, τι γίνεται με το θέμα της υπακοής ;
- Νομίζεις, παιδί μου, ότι ο Θεός θα τον αφήσει αβοήθητο ; Βλέποντας την καλή του προαίρεση θα φωτίζει τον Πνευματικό του τί να τον συμβουλεύει. Ακόμα όμως κι αν τον συμβουλεύσει λάθος, ο Θεός θα εκτιμήσει την υπακοή την οποία κάνει και θα βρει τρόπο ώστε και η λανθασμένη συμβουλή να αποβεί προς το καλό του.

ΠΗΓΗ : ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ Ι. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, επιμ. π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΩΦ, εκδ. ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, ΤΡΟΙΖΗΝΑ 1998, σ. 117.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου