"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΑΝ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΘΕΣΜΙΚΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ κ.κ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΣΤΟ «ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ»


-Πέραν από τα συσσίτια, το κοινωνικό παντοπωλείο, την τράπεζα ρουχισμού, το κοινωνικό ιατρείο, τους ξενώνες και τα άλλα ιδρύματα, στη Μητρόπολη Νεαπόλεως λειτουργεί και Εκκλησιαστικό Σχολείο. Το τελευταίο διάστημα έχει διαπιστωθεί μια προσπάθεια συστηματικής απαξίωσης των Εκκλησιαστικών Σχολείων με σκοπό την πλήρη εξαφάνισή τους. Χαρακτηριστική είναι η κραυγή αγωνίας των γονέων των μαθητών του Εκκλησιαστικού Σχολείου της Λαμίας που κινδυνεύει άμεσα με λουκέτο. Πώς τα σχολιάζετε γνωρίζοντας την πραγματικότητα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης;

Αναφέρατε το Εκκλησιαστικό Σχολείο της Λαμίας και πιθανόν να γνωρίζετε ότι και εγώ ο ίδιος είμαι απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής αυτής της πόλης. Είναι, λοιπόν, για έναν παραπάνω λόγο, που η προσωπική μου ανησυχία απέναντι στον τόσο σημαντικό και ευαίσθητο τομέα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης παραμένει αυξημένη. Ειδικότερα τώρα στο Εκκλησιαστικό Σχολείο της δικής μας ευθύνης, τα τελευταία χρόνια, επειδή βλέπαμε ακριβώς αυτή την απαξίωση των Εκκλησιαστικών Σχολείων, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την αλλαγή της κατάστασης προς τρεις κατευθύνσεις. Πρώτον, εξασφαλίσαμε με τη συμπαράσταση των ιερέων και των ενοριών ικανό αριθμό συμμετοχής μαθητών σ’ αυτό. Δεύτερον, χάρη στην ενεργοποίηση της διευθύντριας και τη φιλοτιμία των καθηγητών που δουλεύουν σκληρά, ανέβηκε το μορφωτικό επίπεδο και είχαμε σημαντικές διακρίσεις για τους μαθητές του. Τρίτον, το Εκκλησιαστικό Σχολείο με σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες υποστηρίξαμε, άνοιξε παράθυρο στην κοινωνία και έγινε ευρύτερα γνωστό. Οπότε, χάρη στην αξιοπιστία και το επίπεδό του πιστεύουμε ότι προσφέρει σημαντικό έργο. Στα 20 χρόνια λειτουργίας του, περίπου 300 απόφοιτοι του Εκκλησιαστικού Λυκείου Νεαπόλεως χειροτονήθηκαν ιερείς σε διάφορες Μητροπόλεις. Η εκκλησιαστική εκπαίδευση εάν οργανωθεί σωστά και υποστηριχθεί θεσμικά, μπορεί να προσφέρει αξιόλογα στελέχη στην Εκκλησία και την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου