"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΚΟΙΝΩΝΟΎΣΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΑΟΡΑΤΟΥΣ ΕΡΗΜΙΤΕΣ ΤΟΥ ΑΘΩΝΑ

Μονοπάτι από Ιερά Μονή Παντοκράτορος προς Ι. Σκήτη Προφήτη Ηλία.

Στο ησυχαστικό καλύβι του Αγίου Πέτρου, ο Πνευματικός Παπα - Δανιήλ ήταν πολύ προχωρημένος στην κατά Θεόν ζωή και ενάρετη πολιτεία, τόσο που τον αξίωσεν ο Θεός, κάθε Σάββατο, να κοινωνεί και να δίνει τα Άχραντα Μυστήρια, το Σώμα και το Αίμα του Δεσπότη Χριστού, στους Αγίους, οι οποίοι, πριν από 70 χρόνια, κυκλοφορούν στα μέρη εκείνα και κατά καιρούς, όπως ομολογούν πολλοί σεβάσμιοι και αξιόπιστοι Πατέρες,, φανερώνονται όπου και σ΄ όποιον, προβλέπουν αυτοί, πώς η εμφάνισή τους θα οικοδομήσει και θα οδηγήσει αυτόν ή αυτούς που θα τους ιδούν, στην ενάρετη ζωή και στον θείο ζήλο της νοεράς προσευχής και αγνή; πολιτείας.

Οι Άγιοι αυτοί, δέκα τον αριθμόν, περιφέρονται στα ερημικότερα μέρη του Άθωνα και είναι αόρατοι, πριν από πολλά χρόνια παρουσιάστηκαν στον Πνευματικό τους Παπα - Δανιήλ και τον παρακάλεσαν να τους κοινωνεί και μεταδίδει τα "Άγια των Αγίων" του Θεού Μυστήρια, αλλά δεν πρέπει του είπαν, να μάθει κανείς την πράξη αυτή. Του όρισαν πως θα πηγαίνουν κάθε Σάββατο και θα πρέπει την ημέρα εκείνη να μη δέχεται κανέναν επισκέπτη, κι αν τυχόν πάει κανείς, να φροντίζει έγκαιρα να τον διώχνει.

Τούτο γινόταν πολλά χρόνια κι ο Πνευματικός Παπα - Δανιήλ τα κατάφερνε έτσι, που να μη βρίσκεται εκεί κανείς, όταν θα πήγαιναν οι Άγιοι αυτοί ερημίτες, ούτε ο υποτακτικός του Παπα - Αντώνης, που κι αυτός ήταν Πνευματικός, αλλά κατά την εντολή των ερημιτών Αγίων κι απ΄ αυτόν το είχε αποκρύψει.

Ένα Σάββατο όμως, από φθόνο του πειρασμού ή από απλή σύμπτωση, την ώρα που θα πήγαιναν οι ερημίτες, επισκέφθηκε τον Πνευματικό ένας μακρινός αδελφικός του φίλος, τον οποίον επειδή δεν προλάβαινε να διώξει, τον έκρυψε στην Εκκλησία.

Οι Άγιοι πήγαν στον Πνευματικό, και ο ξένος από την κρύπτη του έβλεπε τους Αγίους που κοινωνούσαν από το παράθυρο της προσκομιδής. Όταν τελείωσε η Θεία Κοινωνία, οι Άγιοι ευχαρίστησαν τον Πνευματικό, ζήτησαν συγχώρεση και του είπαν, πως επειδή δεν φύλαξε τη συμφωνία που είχαν κάνει, δεν πρόκειται να τους ξαναδεί. Και πράγματι, από τότε δεν τους είδε άλλη φορά, λέγουν δε μερικοί Πατέρες, πως μετά πήγαιναν στον Πνευματικό Παπα - Γρηγόρη, που έμενε στην Μικρή Αγιάννα και κοινωνούσαν απ΄ αυτόν, όσο βρίσκονταν αυτός στη ζωή. Μετά κανείς δεν γνωρίζει τι απέγιναν.

ΠΗΓΗ : ΑΝΔΡΕΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, τομ. Α΄, ΑΘΗΝΑΙ 1980, σελ. 285 κ.ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου