"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΚΥΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ................


Μετά από λίγο διάστημα, κάποια ημέρα ενώ ησύχαζε στον Μονοξυλίτη, έγινε φοβερή θαλασσοταραχή. Σκέφθηκε την επομένη να κατέβει στην θάλασσα να μαζέψει ξύλα που θα είχε βγάλει η θάλασσα για την φωτιά, αλλά και μήπως κάποιος είχε ανάγκη από την βοήθειά του.

Ενώ συνέλεγε τα εκβρασθέντα ξύλα, είδε μία ανθρώπινη σκιά καθισμένη σ΄ ένα βράχο. Αμέσως σκέφτηκε ότι είναι κάποιος περαστικός ή ναυαγός που σώθηκε και έτρεξε να βοηθήσει. Όταν πλησίασε, βλέπει έκπληκτος μια μοναχή καθισμένη στο βράχο να κρατά βιβλίο ανοικτό και γραφίδα. Έκπληκτος και με απορία την ερωτά :
- Τί θες εδώ εσύ Κυρά μου ; Θέλεις καμία βοήθεια ;
Του απαντά η φαινομένη μοναχή :
- Όχι, δεν θέλω βοήθεια. Εγώ είμαι η Κυρά του τόπου και αυτή την δουλειά κάνω από την μία άκρη του Αγίου Όρους έως την άλλη.
- Και τί είναι, Κυρά μου, το βιβλίο αυτό που κρατάς ;
- Το βιβλίο είναι εισόδου, εξόδου και παραμονής των Πατέρων του Αγίου Όρους. Αλλά και σ΄ αυτό το βιβλίο που βλέπεις, είναι γραμμένα τα ονόματα αυτών που παραμένουν και τελειώνουν στο Άγιον Όρος, και αυτά είναι γραμμένα στο βιβλίο της ζωής.

Μετά την στιχομυθία και αφού η φαινόμενη μοναχή δεν ήθελε βοήθεια, ο παπα - Ανδρέας (Ηγούμενος - Αγιοπαυλίτης (+)) ανηφόρισε προς το μετόχι. Το απόγευμα πήγε στον ναό να διαβάσει τον Εσπερινό, και όταν αντίκρισε την εικόνα της Θεοτόκου στο τέμπλο κάτι μέσα του συνέβη και άρχισε να αισθάνεται χαρά και αγαλλίαση σκεπτόμενο τη μοναχή με τα βιβλία. Είδε το καντήλι της να κουνιέται από μόνο του και κατέβηκε γρήγορα μήπως προλάβει την μοναχή, για την οποία τώρα άνοιξε ο νους του και βεβαιώθηκε ότι ήταν η Παναγία. Όμως δεν την βρήκε όπως υπολόγιζε και μία λύπη κατέλαβε την ψυχήν του. Σκεφτόταν ότι για τις αμαρτίες του δεν αξιώθηκε να την ξαναδεί, και τότε πλησιάζοντας στον βράχο που ήταν καθισμένη, αισθάνθηκε ευωδία ουράνια να πλημμυρίζει όλο τον τόπο. Έτσι επιβεβαίωσε την παρουσία της η Παναγία και τον πληροφόρησε ότι αυτή ήταν με την οποία συνομίλησε πρόσωπο προς πρόσωπο.

ΠΗΓΗ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ ΑΓΙΟΣ "ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ" ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 2011, σ. 212 κ.ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου