"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

«ΓΥΡΙΣΕ ΓΟΡΓΑ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΤΗ ΝΟΗΤΗ ΚΙΒΩΤΟ» - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΑΗ ΣΕ ΑΠΛΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ


«Αγαπητέ, μή πονά η καρδιά σου για την αμάθειά μας τάχα. Σε βεβαιώ πώς, χάρις σ΄ αυτήν, έχουμε μαζί μας του Θεού το έλεος και βρίσκεται σε μας της θεοσέβειας το φως. Έχομε την αρχή της σοφίας, που είναι ο φόβος Κυρίου. Αλλά πιο πολύ τον εαυτό σου λυπήσου και πρόσεξε. Αυτό σου ευχόμαστε εμείς ο Έλληνες. Φρόντισε εσύ να ασφαλίσεις τον εαυτό σου με ευσέβεια. Μιμήσου το περιστέρι του Νώε και όχι τον πτωματοφάγο κόρακα. Και γύρισε γοργά πίσω στην Εκκλησία, τη νοητή Κιβωτό. Γιατί, όπως είπε και κάποιος σοφός, δεν είναι καλό να χάνει κανείς τον καιρό του σε πράγματα που δεν του ταιριάζουν. Σου υπενθυμίζω ακόμα και τούτο. Οι παλαιοί σοφοί μόνο την κεντρομόλο δύναμη των σωμάτων είχαν ανακαλύψει. Έπειτα ο Νεύτων βρήκε τη φυγόκεντρο, ώστε, λέγει, να ισορροπούνται μεταξύ τους.

Απορώ λοιπόν, σοφώτατε, πώς, ενώ έμαθες όλα τ΄ άλλα εφευρήματα των νεωτέρων, την φυγόκεντρον δεν την εκατάλαβες ωστόσο.

Σου εύχομαι σωματική και ψυχική υγεία».

ΠΗΓΗ : ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΑΗ ΣΕ ΑΠΛΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ, «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑ», τευχ. 65-67, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1996, σ. 103 κ.ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου